Frissen gyártott vagy új?!

A gumiabroncs nem gyorsan romló áru, hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni!

A gumiabroncsok kémiai-fizikai változásai a használattal együtt járóhőmérséklet-ingadozás, légnyomás, úttal történő érintkezés miatt következnek be. A nem használt, de megfelelően tárolt gumiabroncsok öregedése elhanyagolható mértékű és gyakorlatilag láthatatlan.

A gumiabroncsok oldalán található DOT jelölés mögött lévő számsorból kiderül agyártási idő. Sokan csak az adott évben gyártott terméket gondolják megfelelőnek. Érdemes tisztázni: nemcsak az számít újnak, amit a vásárlásévében készítettek.

A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartalma 10 év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Vagyis, egy nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a „frissen gyártott”, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az „új” megnevezés.

Miért számít újnak egy öt esztendős abroncs? Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki. Annak érdekében, hogy ezekkel szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat. Ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.

Gumiabroncsok szakszerű tárolása:fedett, száraz, hűvös és szellőztetett helyen, védve a közvetlen napfénytől, a rossz időjárástól és a magas páratartalomtól. Tartsuk távol mindenféle hőforrástól, vegyi anyagoktól, oldószerektől, üzemanyagoktól, szénhidrogénektől és kenőanyagoktól, amelyek megváltoztatják az abroncs szerkezetét.

Az abroncsok élettartalma 10 év.

A lényeg röviden. A gumiabroncs: FRISSEN GYÁRTOTT: 3 éves korig. ÚJ: 5 éves korig. Ez azt jelenti,hogy egy legfeljebb 5 éven át szakszerűen tárolt abroncs megfelel egy új abroncs specifikációinak, és nem veszít a felhasználhatóságából! ÉLETTARTAMA: 10 év, ezért 10 évesnél idősebb abroncsok használata biztonságtechnikai okokból nem ajánlott!

Forrás:

Hungarian Tire Association (HTA) Magyar Gumiabroncs Szövetség

http://www.hta.org.hu/